Open na hradě Seeberg 2024

Open na hradě Seeberg

10. ročník memoriálu ing. Jiřího Tišera jsme opět – tedy podruhé, pořádali jako sedmikolový turnaj standartním tempem na hradě Seeberg. Hrálo se tempem 2x90min+30s na tah. Oproti loňským třiceti bylo letos 44 účastníků. Navýšení počtu, ale i kvality. Uvítat jsme mohli mezinárodního mistra Josefa Přibyla. Legenda českého šachu, získal pět medailí na MČR a třikrát reprezentoval ČR na olympiádě. Konkurentem mu byl mladý talent z Chebu fide mistr Petr Špreňar. Dvacet tři letý Petr je jedním z nejlepších šachistů v karlovarském kraji. Podle ELO ratingu byl první nasazený. Na turnaji jsme mohli zahlédnout dalšího mezinárodního mistra, Richarda Biolka staršího. Přijel k nám se svou výpravou jako trenér. A nebyl na Seebergu poprvé – překvapením bylo, že on byl kdysi jedním ze studentů, kteří hrad zachránili před zbouráním. Potěšením pro nás bylo účast 17 juniorů z celé ČR. Turnaje se účastnily také čtyři dívky.

Snažíme se přinést na hrad šachy nejen pro soutěžící, ale oslovit i návštěvníky. Vždyť jich přes léto navštíví hrad na deset tisíc! Začali jsme již v červnu, kdy jsme s dětmi prezentovali šach na stolečkách na krajince v Chebu. Na hradě byli šachy nepřehlédnutelné. Na vstupním nádvoří visí velká vlajka klubu Valdštejna. Ve vestibulu je pak tabule s prezentací, výsledky, velkou skupinovou fotkou a připomínkou zašlé slávy – turnaj Karlovy Vary 1923. V rytířském sále je šachový stoleček s historickými figurami. Na hradě je po celé léto v kreslírně – místnosti pro děti. Několik figurek zahradních šachů postávalo ve dvojicích na různých částech hradu. Zahradní šachy pořídilo vedení hradu letos vlastní – rozložili jsme je pod střechou v jedné hospodářské budově. Budou zde každou sezónu. Hrajícím a doprovodu jsme zajistili pitný režim limonádou i pivem z Kynšperského pivovaru Zajíc. K cenovému fondu 10000,- Kč jsme mohli připočíst poukázky na ubytování v penzionech U Foltýnů (vhodné zejména pro větší skupiny, např. šachové soustředění) a hodnotné dárkové tašky od Generali Česká pojišťovna. Cenový fond tak byl letos 40000,-

Turnajem proplul bez jediné porážky favorizovaný FM Petr Špreňar. Na druhém místě s porážkou pouze ve vzájemném zápase IM Josef Přibyl. Na třetím místě šestnáctiletý Vojtěch Tegda. Radost nám udělal náš malý talent Daniel Vo, který obsadil pátou příčku a byl vyhlášen jako nejlepší junior. Nejlepší ženou se stala dívka Sára Pešková.

Výsledky na chess-results.com