O Krále KV Arény 2024

Šachový víkend v karlovarské Aréně pod taktovkou TJ Olympie Hroznětín se skládá ze simultánky, bleskovek a rapidu. Sobotní simulátnka s GM Tomášem Polákem se hrála na 18 šachovnicích. Osm z toho s mládežníky z Chebu. Pěkný výkon předvedl Daniel Vo kdy ve střední hře měl kvalitu za pěšce. V koncovce, ale chybně dobral věž a hra přešla do remízové věžovky 3 proti 3 pěšcům na královském křídle. Velmistr přijal nabídnutou remízu.

Bleskovky pod názvem „MM“ – Hroznětínský rychlík se hráli na 13 kol tempem 5m+3s. Turnaje se účastnilo 40 hráčů a my zde měli opět osm mládežníků. V prvním kole v partii Vo, Daniel – Koten, Vojtěch získal Daniel rozhodující výhodu. Při výběru pokračování však zapomněl na čas a prohrál. Rozehrání před soutěží a nastavení rytmu na bleskovku je důležité. Za pozornost stojí partie druhého kola IM Burdalev, Kirill – Kubát Jonáš, kdy mistr se v zahájení přepočítal a při výměně figur o jednu přišel. Zkušenost se ovšem projevila, mistr vytvořil a prosadil volného pěšce a vyhrál. Malý Daniel v 10. a 12. kole poráží dva silné hráče, Tegda, Vojtěch a Kovář, Petr. Je tak se 7 body nejlepší z Valdštejnů. Do svého bleskového ela by měl připisovat asi 20 bodů. Druhý nejlepší Nguyen, Tony nasbíral pěkných 6,5 bodů i když se slabšími soupeři. Tran, Le Nhat Minh (Sam) také překvapil zejména porážkami: Kovář, Petr a Burč, Zdeněk. Naše konečné pořadí: Vo, Daniel (7b), 22. Nguyen, Tony (6,5b), 28. Rataj, Petr (6b), 29. Tran, Le Nhat Minh (5,5b), 33. Kubát, Jonáš (5b), 34. Pham, Minh Tiep (Kevin) (4,5b), 39. Vo, Dušan (3,5b), 40. Beneš, Jan Jeronym (2,5b).

Po vydatné neděli nás čekala 9 kolová sobota vypsaná jako 24. ročník memoriálu Viktora Tietze. Hrálo se na 15m+5s na tah. Z Chebu nás startovalo 7 mládežníků a 3 dospělí. Na začátku ohromně překvapil Jonáš Kubát, když porazil našeho hostujícího trenéra Rudolfa Hlaváče a hned na to jednoho z nejlepších juniorů kraje Jana Dvořáka. Bohužel pak už se mu tolik nedařilo, byť 4 body s hráči přes 1800 elo je slušný výsledek. Jonáš připisuje 35 elo bodů. Danielovi Vo se podařilo uhrát 2,5 bodů s hráči téměř 1900 elo. Celkem nasbíral 4,5 bodu a do ela připíše 46. Z ostatních mládežníků se každému podařilo něco utrhnout od hráčů přes 1700 elo a tím si mnozí založí své vlastní hodnocení. Z dospělých byl naším horkým želízkem Ondřej Bršťák. Z první šesti kol ztrácel jen jeden bod! Zastavil ho až v 7. kole FM Jakub Kůsa na druhé šachovnici. Bohužel poslední dvě kola nepřinesli body. Bylo z toho 16. místo naše nejlepší umístění v rapidu. Ondřej připíše 30 elo bodů. Na 25. místě se umístil Rudolf Doležal také s 5 body. Hodně mu pomohli dvě vyhraná poslední kola. I tak ale ztrácí 10 bodů z ela. Do turnaje vstoupil hrou na první šachovnici s GM Tomášem Polákem. Naše konečné pořadí: 16. Bršťák, Ondřej (5b), 25. Doležal, Rudolf (5b), 27. Vo, Daniel (4,5b), 31. Kubát Jonáš (4b), 34. Stehlík, Martin (4b), 35. Tran, Le Nhat Minh (Sam) (4b), 43. Pham, Minh Tiep (Kevin) (3,5b), 45. Vo, Dušan (3,5b), 50. Beneš, Jan Jeroným (2,5b).

Letošního Krále KV Arény vyhrává FM Soukup, Jiří. Nejlepší z Valdštejnů je osmiletý Vo, Daniel na 15. místě z 30 hodnocených. Krásné umístění, vezmeme-li, že první 4 jsou titulovaní hráči. Simultánka, 13 kol blesku a 9 kol rapidu byl náročný šachový víkend. I tak, ale děti mezi koly hráli vzájemné partie!

Online simultánka / Online bleskovky / Online rapid / Chess-results.com / stránky pořadatele