MČR družstev mladších žáků 2024

Valdštejn se poprvé probojoval v družstvech mladších žáků na Mistrovství České Republiky. Hrálo se druhý červnový víkend v Harrachově tempem 25min + 10s na tah na 9 kol. Překvapením pro nás bylo, že se už v pátek hráli dvě podvečerní kola, ale příjezd jsme nakonec zvládli. Doprava byla luxusní díky transportéru jednoho z rodičů. Děti seděli jak v obýváku a celou cestu řešili šachy. Družstvo tvořili hráči roku narození 2012 a méně s jednou dívkou a jedním supermladším narozeném 2015 a mladším. Dívku jsme měli „vypůjčenou“ ze Vsetína, Gabriela Zádrapová, kamarádka Emy Trčálkové, co hrála u nás v loni Open Seeberg.

Tento typ turnaje jsme zažili v takovém měřítku poprvé. Přestože jsou šachy individuální sport, družstva tomu dávají nový rozměr. Popsat vše co se událo za tři dny snad není možné. Byl to mazec! Naše celkové umístění bylo 18. místo z 28 týmů z celé ČR. Je to nejlepší umístění karlovarského týmu od roku 2017 kdy Tietz skončil 16. Vyhráli jsme celkem 4 kola. Prohry jsme ale nedali soupeřům zadarmo. Jen s nejsilnějšími týmy jsme prohráli 4½:1½. Ostatní prohry byli těsně 4:2. Dokonce i s třetím nejlepším týmem Jezdci Jundrov jsme nestáli špatně. Se všemi týmy jsme měli dobré pozice a často stáli na výhru. Nesčetněkrát jsme viděli, že partie se rozhoduje v koncovce. Ty co hráli vážné šachy například v Dalovicích měli dobrou školu. Turnaj vyhrávají KŠ Říčany 1925 s pomocí dvou hráčů z Chodova.

Na první desce Daniel Vo uhrál 7 bodů z 9. Byl to třetí nejlepší výsledek na první šachovnici, umocněno tím, že to byl supermladší hráč. Proti Burel Jan, ŠO Gordic Jihlava Daniel rozjel italský útok s obětí 2 pěšců a kvality. Útok nevyšel a najednou se musel bránit na dámském křídle s jediným pěšcem proti řetězci 4. Vydal ze sebe všechno a jeho hrozby se nakonec proměnili ve vítězství matem. S nejlepším soupeřem Velímem Vojtěchem, Jezdci Jundrov hrál Daniel rychle, jakoby odevzdaně, bílými proti Caro-Kannu soupeř získal 2 pěšce a Daniel prohrál. Poslední kolo proti Rendl Luboš, Šachy Štěpán se hráči dostávají až do dámské koncovky. Daniel má dámu aktivnější, ale nestačí to. Oba dámy mění a stavějí novou. Daniel nabízí v remízové pozici remízu a tím nás připravuje o bod.

Na druhé desce Jonáš Kubát hraje solidní šachy. Bere 4,5 bodu z 9. V partii proti Slonek Richard, Šachy Štěpán brání Jonáš intenzivní útok na svého krále. Několikrát se zdálo, že již neodvratný. Jonáš se ale ze všeho dostal, několikrát odmítl nabídku remízy a vyhrál. V partii s Krišica Lukáš, ŠK JOLY Lysá nad Labem B přehlédl Jonáš při matování dvěma věžemi pat. Proti silnému hráči Kala Jakub (Elo 1657), Jezdci Jundrov stojí Jonáš vyrovnaně, ale s lepším časem. Soupeř má v koncovce pod minutu a přehlíží taktický obrat a ztrácí figuru a Jonáš vyhrává. Jonáš dvakrát podcenil harmoniku na předposlední řadě nebo útok při materiální nerovnováze.

Na třetí desce hrající Tran Le Nhat Minh (Sam) má proti sobě ještě stále dost silné soupeře. Uhrává dvěma remízami 1 bod z 9. Sam se v poslední době připravoval na přijímačky na gymnázium, nedostatek tréninku, absence vážného turnaje v Dalovicích se projevili nedostatečnou koncentrací v koncovkách. Ze zahájení a střední hry stál většinou dobře, často s figurou více. Proti Levchenko Alisa, Jezdci Jundrov se dostává do remízové pěšcovky, kterou Sam neudržel. Remízu raději nabízí i ve vyhrané koncovce 2 pěšců do dámy. Další trénink a zkušenosti, ale Sama posunou a bude naší oporou v budoucnosti.

Na čtvrté desce Jeroným Jan Beneš překvapil bodovým ziskem 4 z 9. V partii Kurka Štěpán, Slezan Opava, se Jeroným dostal do koncovky s pěšcem navíc. Při jeho prosazení matuje soupeře jezdcem. V partii s Burel Jiří, ŠO Gordic Jihlava se do noci připravoval proti d4 Grünfeldovou obranou. Příprava vyšla na jedničku, Jeroným A-tempem odehrává zahájení a má náskok 6 minut. Soupeř v časové koncovce chybuje a Jeroným ho matuje. Proti Polanský Matěj stojí Jeroným na výhru, podařil se mu, ale nemožný tah a soupeř uplatňuje pravidlo sáhnuto, táhnuto a to je prohra ve dvou tazích, pro Jeronýma i pro družstvo.

Na páté desce Dušan Vo uhrál 3 body z 9. Moc si nevěří dvakrát prosí kapitána o remízu, má bílé a figuru navíc. Družstvo jeho výhru potřebuje, ale on prohrává. Proti Kadlecová Alena, Šachy Krnov odevzdá galantně celou věž, zrovna když se na něj přišla podívat Nikola Kůsová.

Na šesté desce Gabriela Zádrapová uhrála 5,5 bodu z 9. Naše o rok mladší výpomoc se ukázala jako produktivní hráčka, V partii s Indra Filip, TJ Bohemians Praha bojovala s kvalitou méně a uhrála remízu. S mladší Pechučkovou Mia, Šachklub Tábor nevidí taktiku útoku na krále a prohrává matem.

V doprovodném turnaji končí Pham, Minh Tiep (Kevin) s 2,5 body na 11. místě z 12. Tři remízy dal bez nutnosti týmového boje.

ŠK Valdštejn Cheb4 : 2Slezan Opava
Sokol Plzeň-Letná4 : 2ŠK Valdštejn Cheb
Unichess2 : 4ŠK Valdštejn Cheb
ŠK Valdštejn Cheb1½ : 4½Jezdci Jundrov
TJ Bohemians Praha4½ : 1½ŠK Valdštejn Cheb
ŠK Valdštejn Cheb4 : 2Šachy Krnov
ŠACHKlub Tábor2½ : 3½ŠK Valdštejn Cheb
ŠK Valdštejn Cheb2 : 4ŠO Gordic Jihlava
Šachy Štěpán3½ : 2½ŠK Valdštejn Cheb

Odkaz na chess-results.com / Odkaz na stránku soutěže