MČR školních týmů, Zlín 2024

Po celoroční šachové práci s dětmi na školách přijde vyvrcholení v podobě republikového souboje školních družstev. Účastníci jednoho družstva mohou být pouze žáci jedné školy. Kategorie jsou 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a střední školy. Je tedy důležité mít na škole základnu dobrých hráčů určitého věku. Celý šampionát začíná výběrem nejlepších, na jednotlivých školách se v únoru pořádali školní kola jednotlivců, z těch se pak sestavili týmy do krajského kola. První dva týmy v každé kategorii mají právo účasti na MČR. Z Chebu postoupila 6. ZŠ Cheb v nejmladší kategorii, Gymnázium Cheb a 1.ZŠ Cheb v kategorii 2. stupeň ZŠ. Hrálo se rapidovým tempem 2x20min+5s na tah a to na 9 kol. První den 5 a druhý 4 kola. Výsledky se počítali tzv. olympijským systémem, tedy se sčítali body na jednotlivých šachovnicích. Turnaje se účastnilo celkem 417 hráčů. Hrálo se v pro nás dalekém Zlíně, městem s nepřehlédnutelnou industriální tradicí. A to přímo v reprezentativních prostorách kongresového sálu Baťovy univerzity.

Valdštejnští lektoři kroužku na 6. ZŠ Cheb pod záštitou DDM Sova byli i spolu s učitelkou J. Kočovou doprovodem týmu ve složení 1. Vo, Daniel, 2. Tran, Le Nhat Minh (Sam), 3. Vo, Dušan, 4. Le, Minh Khoa (Dan). Jednalo se o dvojici bratrů naší pilné Vietnamské komunity. Na turnaj jsme přijížděli s vědomím, že Daniel je extra silný, ovšem o 3 roky mladší a na první šachovnici to nebude mít lehké. Sam i Dušan mají turnajové zkušenosti. A s Danem jako šachovým nováčkem – třeťákem na poslední šachovnici. V prvním kole jsme proti Hradci Králové uhráli 2 body (ze 4 možných), ve druhém 3 proti Jeseníku, ve třetím 2,5 proti Brnu, ve čtvrtém jen 1,5 proti Plzni a v pátém 2 proti Lysá nad Labem. Po prvním dnu jsme tedy získali 11 z 20 možných a drželi se na 10. místě průběžného hodnocení. Druhého rána uhrál i Dan svůj jediný bod, porazili jsme Václavovice 4:0 a dostali se v sále na „pódium“. Hráli jsme na druhém stole proti průběžně prvním Čelákovicím. Kluci se vyburcovali k výkonu a porazili jsme je 3:1. Tím jsme se sice vyšvihli na špičku, ale do posledních 2 kol dostali favority. V osmém kole na prvním stole jsme proti Vratimovu (Ostrava) neuhráli ani bod, byť na šachovnicích probíhal vyrovnaný boj do posledních vteřin. A v posledním devátém kole jsme na čtvrtém stole proti Zlínu uhráli jen 1 bod. Ale ani tady jsme to soupeřům nedali zadarmo. Celkových 19 bodů stačilo na 12. místo z 32 hrajících týmů. Škoda naší slabé čtvrté šachovnice, jen 3,5 bodu nás dělilo od medailových pozic. Nejlepší výkon uhrál na druhé šachovnici Sam, ziskem 8 výher z 9 možných. Školní týmy hrají od roku 2017 a tento výkon byl dalece nejlepší z karlovarského kraje napříč kategoriemi.

V kategorii 2. stupeň ZŠ bojovala 1. ZŠ Cheb s dětmi složených z nižších i vyšších tříd. Ve složení: 1. Bláha, Ondřej, 2. Riedl, Filip, 3. Zajac, Peter, 4. Yeruult, Tuguldur. Čestně složené družstvo od nejsilnějšího, tedy bez taktického přehazování. Uhráli 4,5 bodu což v konkurenci mistrovství republiky stačilo jen na poslední místo. Užili si nádhernou atmosféru a doufám, že je prohry od šachu neodradí. Druhým zástupcem v této kategorii bylo Gymnázium Cheb. Mělo silné složení našich výborných hráčů. 1. Kubát, Jonáš, 2. Krištof, Tobiáš, 3. Beránek, Patrik, 4. Beneš, Jan Jeroným. Jonáš byl bohužel na první šachovnici nejmladším hráčem a měl to těžké se soupeři nad 1600 ELO uhrál 2,5 bodu. Družstvo skončilo na 24. místě.

Poděkování patří dětem a jejich doprovodům, za šachovou přípravu. Mgr. Jaroslava Kočová , Mgr. Josef Knot, Mgr. Ondřej Bršťák, za dopravu vozidlu DDM Sova, za celoroční přípravu mnoha Valdštejnským.

Výsledky na chess-results.com / Odkaz na stránku soutěže