23rd European Youth Rapid Championship 2024

V Praze na domácím území se tento rok pořádal evropský šampionát pro mládež do 18 let. Navíc těsně za sebou dva turnaje, rychlým a standartním tempem. Z chebských se na šampionát probojoval Daniel Vo a to v kategorii U8. Rozhodl se hrát vše a hned na úvod řekněme, že bohužel nezazářil a nezískal žádný z kovů. Byť umístění v první dvacítce nejlepších v Evropě je velký úspěch. Do Prahy se pro zrychlený šach sjelo 649 mládežníků ze 17 federací, pro standartní tempo pak úctyhodných 1231 z 42 federací. Bydlelo se celkem v 11 pražských hotelech. Blesk se hrál na 11 kol, s každým na losovaným vždy 2 partie opačnými barvami tempem 3min+2s. Rapid se hrál na 9 kol tempem 25min+10s. Vážný šach pak na 9 kol tempem 90min+30s.

Daniel získal v rapidové části 5 bodů z 9 a 18. místo z 55 nasazených. Dobré je, že ve třech prohrách soupeře vždy přehrál a rozhodovalo se až v časovce. Poslední kolo bylo zvláštní, kdy Daniel hrál s o rok mladším soupeřem ALMEIDA, Tomas Ccm (POR), myslím pro něj snadným. Ale hned v úvodu ztratil nemožným tahem – nedokončil věží rošádu a král musel zůstat na f1. Hned následný tah ztratil zdarma figuru. A i dále v partii hrál rychle a příliš slabě. V bleskové části získává 10 bodů z 18 a 16. místo z 48 startujících. Pěkné bylo, že se držel mezi nejlepšími a celý turnaj odehrál na 1.-5. šachovnici. S prvním a druhým hráčem, vždy jednou remizoval. S vítězem HANAS, Markiyan (UKR) dokonce ve vyhrané pozici s dvěma dámami soupeř udržel remízu jen věčným šachem.

V turnaji vážným tempem Daniel získal 5,5 bodu z 9 a celkové 18. místo z 79 nasazených. Šachově nelze Danielovi příliš vytknout, na takovém turnaji se velmi podílí i náhoda a nešachové problémy. V prvním kole kupříkladu se 47. nasazeným se po 8 minutovém zamyšlení výborně pouští do útočné taktiky, ale pak dvěma následnými rychlými tahy stojí na prohru. Po partii mi vážně říká, že měl z domova instrukce nemít na hodinách méně času než soupeř… Přípravy nám s naším svazovým trenérem Tadeášem Baláčkem výborně vycházeli, jsme mu vděčni za přípravy i rozbory partií. Ale i zde se něco nepovedlo. Obecně je problém, že nejsme schopni na soupeře najít více než pár partií, zatímco Daniel jich má v databázi desítky. Jen z letošního léta jich přibylo přes 50. Obáváme se tedy přípravy soupeřů a snažíme se uhnout. V 7. kole s Vasiloi, Leonard (ROU) – nejlepším Rumunským hráčem volíme raději černými Aljechinku, soupeř zná překvapivě útok čtyř pěšců, Daniel v pozici nezarošuje, snaží se o taktiku s h5 a jeho pozice pak je až do konce partie neřešitelná a 26. tahem končí matem. Nezkušenost s novým zahájením, mysleli jsme, že soupeř na tom bude podobně. V posledním 9. kole hraje Daniel bílými s Aker, Meric Zeynel (TUR). A stává se, že Daniel hrál v pozici již ve třetím tahu (!) zcela jiné zahájení než se ráno připravoval. Ne že by se přehlédl, ale úplně zapomněl. Pořadatel přesunul začátek z 15:00 na 13:00 do toho check-out hotelu, příjezd rodiny, oběd s bratrem. A pak ztráta koncentrace – i to jsou potřebné zkušenosti. Téměř všechny partie jsou dostupné online na lichessu.

Online Rapid / Online Blesk / Online Standart

Výsledky Rapid / Výsledky Blesk / Výsledky Standart

Stránky pořadatele