Poslední kolo KP1

V neděli 19.3. jsme jeli k poslednímu utkání Krajského přeboru do Františkových Lázní. Zápas s místním Avzem se od začátku vyvíjel nepříznivě. Na 6. šachovnici Ruda Doležal prohrál po hrubé chybě s Jirkou Kohoutem. O několik minut později sice vyrovnal náš nestor ing. Zdeněk Skokan. Precisní nátlakovou hrou stupňoval výhodu dvou střelců a přemohl marně se bránícího Jindřicha Jungwirtha. Pohroma přišla na 2. a 3. šachovnici. Nejprve na 3. Jan Šimeček neodolal tlaku Miloslava Macha, který vše završil matovým útokem s obětí figury. Na 2. se Jan Panoš snažil vyhnout výměnám, zamotal se s figurami a v nepřehledné pozici přišel o figuru. Na 1. šachovnici Zdeněk Burč vs. Jan Míšek černý bez problému vyrovnal, získal přechodně iniciativu, ale více než remízu nevytěžil. Na 7. černými hrající Ali Nouri si vede proti favorizovanému Jiřímu Bergmannovi překvapivě dobře. Získal kvalitu a po několika pokusech našel správnou cestu k výhře. Na 8. šachovnici Zdeněk Bambousek vs. František Peuker získal náš hráč lepší pozici. Výhodu nevyužil a hra přešla do zajímavé věžové koncovky. Po velkém boji plných chyb vplula partie do remízových vod. Stav byl 4:3 pro AVZO. Na 5. šachovnici se soustředili zraky všech.
Bílými hrající Arnošt Kaigl, několikrát nabídl remízu. Náš hráč Ondřej Bršťák by s remízou souhlasil, ale na nátlak našeho kapitána (Jana Míška) musel pokračovat ve hře. Marným hledáním zesílení pozice se dostal do časové tísně ve které přišel o kvalitu. Těsně po časové kontrole vznikla tato pozice:

Za této konstelace s kvalitou navíc a volným a- pěšcem bílý již remízu nenabízel a hrál partii oprávněně na výhru. 1.Vaa7 Bílý nasadil harmoniku. Harmonika je baterie věží na 7. řadě, pohybem harmoniku připomínající. Černý zahrál zoufalé 1….e4!?. Následovalo 2.Vf7+ Ke8. Zde se bílý zamyslel, očima prohlédl celou šachovnici a s přesvědčením, že mu nic nehrozí sebral g pěšce 3.Vxg7??? Bílý přehlédl dvou tahový mat. Stačilo si udělat okénko 3.g3 ; g4 nebo 3.Vfe8+ Kf8 4.Vxe4 1:0. 3…Vb1+ 4.Ke2 Ve1 mat.

Šťastný výsledek 4:4 nám zajistil 4. místo. Díky výsledku současně hraného zápasu mezi posledním ŠK Karlovy Vary B vs KŠ Tietz Karlovy Vary C 1:7, stačila remíza i našemu soupeři k udržení 9. místa a jistému setrvání v nejvyšší krajské soutěži.
Šachu zdar !
Honza