Open na hradě Seeberg – Memoriál Ing. Jiřího Tišera

Letošní léto jsme se rozhodli pořádat tradiční již 9. ročník Memoriálu ing. Jiřího Tišera jako turnaj standartním tempem. Vždy oblíbený rapid jsme se povýšili na šestidenní sedmikolový turnaj hraný tempem 2x90minut + 30s na tah. Tedy jen mírně zkrácený bez nastavení po 40. tahu. V Karlovarském kraji se hrají jen 2 obdobné turnaje ročně a to v Mariánských Lázních a Dalovicích. Nároky pro hraní mimo kraj jsou zřejmé. Chtěli jsme rovněž umožnit juniorům tréning na mistrovská utkání. Dva naši postupují letos na mistrovství Čech.

Seeberg je románský ministeriální hrad z konce 12. století. Typ na hrací místnost přinesl v blízkosti bydlící mezinárodní rozhodčí Michail Koreček, který se ujal řízení turnaje. Návštěvníkům hradu jsme hru také nabídli formou zahradních šachů na terase nebo šachovým stolečkem v kreslírně hradu. Turnaj jsme prezentovali informační nástěnkou ve vestibulu a na hradě vyvěsili šachovou vlajku. Pořádat jsme však mohli jen se vstřícností vedení města Františkovy Lázně a obětavostí personálu hradu. Patří jim velký dík.

Hrálo se v termínu 30.7. – 5.8.2023. Do turnaje se přihlásilo pěkných 30 účastníků. Nejvzdálenější byli sourozenci Trčálkovi z Ústí na Vsetínsku. První nasazený Ondřej Sýkora hrající za Zikuda Turnov. Nejmladší sedmiletý náš Daniel Vo. A nejstarší z TJ Tašovice Helena Růžičková 89let! Cenový fond turnaje byl 8000,- Kč. Pět nejlepších dostalo hodnotné věcné ceny, které věnovala Generali Česká pojišťovna. Zdarma občerstvení limonádou, pivem a kávou jsme si mohli dovolit díky sponzoru Pivovar Kynšperský Zajíc. Prezentaci v regionálním tisku zajišťuje inzertní měsíčník S-Servis. Hrací místnost nám za symbolickou korunu zapůjčilo město Františkovy Lázně. Chebský šachový oddíl je dlouhodobě podporovaný městem Cheb.

Vítězem turnaje se stal individuální člen ÚŠS Karel Dusbaba (5.5b) druhý Ondřej Sýkora (5.5b) z ŠK ZIKUDA Turnov, z.s. a třetí Štefan Koper (5b) z ŠK Mahrla Praha z.s. Nejlepším juniorem byl vyhlášen Jan Dvořák (4.5b) z Karlovarský šachklub Tietz a nejlepší žena jedenáctiletá Ema Trčálková (3.5b) z Tělovýchovná jednota Sokol Ústí z.s Nejlepší z Valdštejna byl šestý Ondřej Bršťák (4.5b)

Odkaz na turnaj na chess-results.com