Mistrovství Čech do 16 let, 2023

V týdnu s podzimními prázdninami od soboty 21. do soboty 28. října se v krkonošském Harrachovu konalo Mistrovství Čech mládeže. Ve třech kategoriích HD12, HD14, HD16 hrály dívky spolu s chlapci. Těchto kategorií se dohromady účastnilo 223 dětí. Do všech pořádaných turnajů spolu s doprovodným Open a Bleskovkami bylo přihlášeno 401 účastníků. Na děti i trenéry čekalo množství doprovodných akcí v podobě přednášek, vycházek nebo i řešitelská soutěž. Hlavní turnaj byl hraný tempem 2x90minut + 30 sekund na každý tah, s povinností zápisu na celkem 9 kol. První šachovnice byli elektronické a na internetu je jejich online přenos. Při celkem 60-ti šachovnicích jsme mohli sledovat 120 spoluhráčů. Hrálo se samozřejmě o poháry, ale i o postup na Mistrovství ČR, kam postupuje prvních 8 hráčů.

Zatímco pro dívky bylo mistrovství otevřené, chlapci si právo účasti museli vybojovat v krajské soutěži. V Karlovarském kraji postup spočívá ve třech turnajích rapidovým tempem a ve finálovém dvoudenním turnaji šesti nejlepších, systémem každý s každým a to vážným tempem. O právo účasti se tak bojuje o celý rok předem!

Z Chebu se do Harrachova probojovali hned dva účastníci. Jonáš Kubát (ročník 2012) z druhého postupového místa (přičemž první chodovský Lukáš Zrůst měl zajištěn přímý postup z loňského výsledku). A Daniel Vo (ročník 2016), jako krajský přeborník kategorie HD10. Daniel měl i přímý postup jako vítěz Mistrovství ČR do 8 let. V kategorii HD12 startovalo 87 šachistů.

A jak se našim svěřencům na vrcholné soutěži dařilo? Jonáš Kubát uhrál 4 body a obsadil 52. místo. Turnaj rozjel výborně, v prvních dvou kolech si lehce poradil s Melicharová, Veronika a Vorlík, Jáchym. Třetí a čtvrté kolo bylo hráno jako dvoukolo. Ráno ho čekala chodovská Nikola Kůsová, kterou ve dlouhé útočné partii poráží. Odpoledne na druhé šachovnici chodovský, druhý nasazený Lukáš Zrůst. Jonáš měl horší věžovou koncovku s dvěma pěšci méně, kterou ale udržel až do remízy. Tím se po čtvrtém kole Jonáš dostal do vedoucí špičky. Jeho protihráči byli ti nejlepší. Jonáš ještě uhrál v šestém kole remízu s Mrázik, Marek. Konec turnaje ve jménu vyčerpání a zbytečných chyb znamenali prohry. Jonáš se šachům věnuje docela krátce, asi 1,5 roku. Zkušenosti z takového typu turnaje získal jen jednou na letošním letním Openu na hradě Seeberg. Jestli u šachu vydrží, bude z něho silný hráč.

Daniel Vo mohl brát mistrovský turnaj jako dobrý trénink. Je sice sedmiletý mezi dvanáctiletými, ale se soupeři se již částečně zná a přeci jen soupeřit s dětmi je pro něj psychologicky přijatelnější než s dospělými. Daniel získává 6 bodů a končí na výborném 17. místě. Přičemž šest bodů měli hráči od 8. do 17. místa. Danielovy chyby byli zapříčiněné rychlou hrou celé partie ve druhém kole a občasným rychlým nezkontrolovaným tahem. Paradoxně Daniel s dospělým protihráčem hraje lépe, dává si větší pozor než s dítětem. Trénink byl ovšem potřeba, již za dva týdny nastupuje na Mistrovství Čech do deseti let. Tam bude bojovat o postup na MČR. Na doprovodném bleskovém turnaji získává 6,5 bodu z 11. Mezi hráči kategorií do 16 let, spolu s dospělými a dvěma Fide mistry obsazuje 28. místo ze 115!

Výsledky na chess-results.com / Online HD12 / Svazové stránky mistrovství