Daniel Vo bronzový na Mistrovství Čech H10 2023

Náš malý šachový talent opouští řady nejmenších dětí a přes to, že je mu teprve 7 let získává úspěchy z vyšších soutěží. Jarní výhrou z MČR H8 dostal přímý postup na MČR H10. Tu ale nevyužívá a hraje už nyní zemské mistrovství. Vybojoval si právo účasti v H10 výhrami v soutěžích krajského přeboru od podzimu 2022. V Teplicích proběhlo Mistrovství Čech H10, tedy dětem narozené v roce 2014 a mladší. Náročný turnaj od středy do neděle hraný každý den dvojkoly tempem 2x90minut + 30s na tah s povinným zápisem. Krajské přeborníky doplňují dívky, které budou ve smíšeném turnaji hodnoceny zvlášť. Celkem 63 startujících. Prvních osm chlapců bojuje o nominaci na březnové Mistrovství ČR v Koutech nad Desnou.

Daniel Vo nastupuje jako čtvrtý nasazený a v čele turnaje se drží až do konce. První výhry zvládá s přehledem, třetí kolo s Terezou Melicharovou už ukazuje solidní šachy soupeřky. Ve čtvrtém kole hraje sicilskou proti Dmitri Bukovskij, pozdějšímu vítězovi. Daniel přichází v zahájení o dva pěšce, má za to však výbornou kompenzaci v podobě aktivity. Ovšem situaci špatně vyhodnotil a snažil se místo útoku dobrat ztracený materiál. Soupeř hrál správně a koncovku s pěšci navíc vyhrává. Další tři kola Daniel vyhrává, ale snadný boj to nebyl. Na přední desky se dostávají ti nejlepší. Daniel poráží v Ruské hře Rena Černého, pozdějšího stříbrného, kde obětí pěšce získává rozhodující útok a výměnou dámy za dvě věže i zisk materiálu. V osmém kole Daniela velmi mrzela remízová koncovka nestejnobarevných střelců. V posledním kole znamenala výhra druhé místo, remíza třetí. Oba hráči hráli Londýnský systém na jistotu. Celkové třetí místo je pro Daniela velký úspěch. Na březnovém MČR uvidíme souboj nejlepších!

Mistrovství Čech se za Valdštejn také účastnila Zuzana Zajacová (rok narození 2014). Zuzka spolu se svým bratrem Peterem navštěvují klub už třetím rokem. Věnuje se šachu pravidelně a to jí pomohlo nasbírat 3,5 bodu z 9 kol. Zuzka je v dívkách 12. nejlepší v Čechách. Z Karlovarského kraje se do soutěže ještě probojoval chodovský Jakub Surý (4 body a 40. místo) a Filip Pokorný z ŠK Karlovy Vary (3 body a 56. místo).

Třešničkou na dortu byla simultánka se slovenským FM Tomášem Danadou. Daniel Vo ho jako jediný ze 14 soupeřů poráží. Mistr obsadil střelcem dlouhou diagonálu a Daniel nabídl oběť kvality. Tu ale soupeř nepřijal a s pěšcem více pokračoval ve hře. Po výměnách figur, ale Daniel pěšce dobírá a navíc vyšachuje i dalšího. Mistr se nechá zatlačit do matové sítě pěšců a věže.

Odkaz na výsledky a los na chess-results.com / Odkaz na turnaj na svazu ČR

Odkaz na online na Lichess / Online na chess.com / Online na Chess24